«Και γύρω γύρω όλοι, στη μέση η χαρά»!

Καθώς ξεκινήσαμε να γνωριζόμαστε και να μιλάμε για τους εαυτούς μας, αρχίσαμε τα Μαθηματικά!!!! Η πρώτη ομαδοποίηση που τα παιδιά συνειδητοποίησαν -μετά από προβληματισμό και σκέψη- ήταν η εξής: «Μπορούμε να γίνουμε δυο ομάδες, αγόρια και κορίτσια». Παίξαμε διάφορα παιχνίδια. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, άλλαζαν θέσεις ανά ομάδες, εκτελούσαν διάφορες οδηγίες ανά ομάδες και κάναμε και την πρώτη μας ακολουθία – επανάληψη μοτίβου-. Τους ζήτησα δηλαδή από μόνοι τους να συνεργαστούν ώστε να κάθονται εναλλάξ, κορίτσι, αγόρι, κορίτσι αγόρι. Μια χαρά τα κατάφεραν!!! Μετρηθήκαμε και βρεθήκαμε πως είμαστε 9 αγόρια και 9 κορίτσια!!!Τέλεια. Ομως κάποιος πίστευε ότι τα αγόρια είναι περισσότερα και έτσι κάναμε και αντιστοίχηση ένα αγόρι με ένα κορίτσι κι έτσι αφού δεν περίσσευε κανείς τον πείσαμε!!!
Ολα τα παιδιά είχαν κατακτήσει την ταύτιση με το φύλο τους. Εντόπισαν τις διαφορές ανάμεσα στα κορίτσια και τα αγόρια στην εμφάνιση (φοράνε διαφορετικά ρούχα και παπούτσια, έχουν μακριά ή κοντά μαλλιά, έχουν άλλο σχήμα στο πρόσωπο), στη συμπεριφορά (τα κορίτσια είναι καλά, δε χτυπάνε) αλλά και στο παιχνίδι (τα κορίτσια παίζουν κόύκλες, κάνουν μπαλέτο, τα αγόρια παίζουν μπάσκετ, ποδόσφαιρο και δεινοσαύρους).Κανένα παιδί δεν αναφέρθηκε σε ανατομικές διαφορές.
Στη συνέχεια είχα έτοιμες φιγούρες αγοριών και κοριτσιών, (ιδέα από το Πυθαγόρειο Νηπιαγωγείο) ο καθένα διάλεξε τη δική του, τις πλαστικοποήσα και τα παιδιά τις κόλλησαν σε ένα μεγάλο χαρτόνι κυκλικά, με επαναλαμβανόμενο μοτίβο αγόρι, κορίτσι. Ακούσαμε το τραγούδι του Ζουγανέλη «και γύρω γύρω όλοι, στη μέση η χαρά» Το τραγούδι μπορείτε να το ακούσετε εδώ.
Ρώτησα τα παιδιά τι είναι γι’αυτούς «χαρά» και τους ζήτησα να το ζωγραφίσουν στη μέση!!! Το αποτέλεσμα:OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Αναγνωρίσαμε τον αριθμό 9 και τον συνδέσαμε με την αντίστοιχη ποσότητα!!

Advertisements
This entry was posted in Οι δραστηριότητές μας. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s