Χρώματα παντού!!!

Πριν μιλήσουμε για το φθινόπωρο και τα χρώματά του, δουλέψαμε τα βασικά χρώματα με τα παιδιά, προσεγγίζοντάς τα μέσα από την τέχνη και παράλληλα γνωρίζοντας εικαστικές τεχνικές.
Ξεκινήσαμε με το κίτρινο παρατηρώντας τον πίνακα του Van Ghogh «Τα Ηλιοτρόπια» και μελετήσαμε πόσα διαφορετικά κίτρινα υπάρχουν.
th
και του Klee «Τοπίο με κίτρινα πουλιά» όπου το κίτρινο ξεχωρίζει μέσα σε όλα τα σκούρα χρώματα.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Στη συνέχεια δυο ζευγάρια διαγωνίστηκαν στο ποιο θα μαζέψει τα περισσότερα κίτρινα πράγματα της τάξης σε ένα λεπτό. Το αποτέλεσμα 9-8.
IMG_6542<
Βρήκαμε ένα κατεβατό κίτρινες λέξεις, και βγήκαμε στην αυλή και παίξαμε με το μεγάλο πανί στο οποίο έπρεπε να πατήσουμε μόνο το κίτρινό του χρώμα, να μπαίνουν από κάτω μόνο τα παιδιά που φορούσαν κίτρινο, να αλλάζουν θέσεις από κάτω και στο τέλος κρύφτηκαν όλοι!!!
IMG_6544
IMG_6545

Πίσω στην τάξη δε θα μπορούσαμε να μη διαβάσουμε το ποίημα «Ο κύριος Κιτρινος» του Γ.Μ.Μαρίνου. Το συζητήσαμε με τα παιδιά κι αυτά ζωγράφισαν ότι θυμόταν από το πόίημα μόνο φυσικά με κίτρινο χρώμα.
Την επόμενη μέρα ασχολήθήκαμε με το κόκκινο. Τα παιδιά με μουσικό χαλί το «Χρώματα πήρα και καμβά», παρακολούθησαν μία παρουσίαση σε Power Point με θέμα το κόκκινο χρώμα!!Μετα από συζήτηση για όλα τα κόκκινα πράγματα και συναισθήματα καταλήξαμε ότι το κόκκινο είναι το «χρώμα της αγάπης»!!
Επειτα δοκιμάσαμε την τεχνική της μονοτυπίας μόνο με κόκκινο χρώμα. Αρχικά τα παιδιά με ρολλά έβαψαν κόκκινη μια διαφάνεια.
IMG_6550 (2)
Επειτα ζωγράφιζαν με μια μπατονέτα -ουσιαστικά χάραζαν- ότι ήθελαν, τοποθετούσαμε επάνω ένα άσπρο χαρτί, τραβούσαμε και να το αποτελεσμα!!IMG_6551IMG_6552
Τελειώσαμε το αφιέρωμα στο κόκκινο χρώμα με μια σκυταλοδρομία ανάμεσα στην κόκκινη και την κίτρινη ομάδα! Νικήτρια: Η πιο προσεκτική ομάδα!
Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στον Van Gogh και στον πίνακα του «Εναστρη νύχτα».
ποΑρχικά τον είδαμε σε βιβλίο και παρατηρήσαμε τα χρώματα, τι απεικονίζεται αλλά και πως! Τα παιδιά επισήμαναν ότι σα να έχει αέρα στον πίνακα και ότι σχεδόν όλος ο πίνακας είνα ζωγραφισμένος με πινελιές κυκλικές! Ζωντανέψαμε τον πίνακα ηχητικά μαντεύοντας τι θα ακουγόταν αν είμασταν μέσα κι εμείς!!! Στη συνέχεια ανακαλύπτοντας τις δυνατότητες του υπολογιστή και του διαδικτύου μπήκαμε στον πύραυλο και προσγειωθήκαμε στην ταράτσα του Μουσείου Μοντέρνας στη Νέα Υόρκη. Μέσα βρήκαμε τον πίνακα που ψάχναμε. Μπορείτε να βρεθείτε στο Μουσείο πατώντας εδώ.
IMG_6556 Αξιοποιώντας τις δυνατότητεςτου προγράμματος του μουσείου τα παιδιά «άκουσαν» τον πίνακα, ξεχώρισαν τα χρώματά του και τέλος τυπώσαμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα έπρεπε να ζωγραφίσουν τη δική τους Εναστρη νύχτα. Δείτε μερικές αναπαραγωγές Van Gogh!IMG_6561IMG_6560IMG_6559
Bρήκαμε και τον Ελληνα που έδωσε κίνηση στον πίνακα αυτό και μαγευτήκαμε!!

Aφήσαμε για το τέλος το καλύτερο! Ζωγραφική με σπρέι (αν και τους δυσκόλεψε λίγο). Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, θάλασσα και ουρανο! Οι της θάλασσας έπρεπε να ζωγραφίσουν πρώτα σε άσπρο χαρτί ότι ζει στη θάλασσα και αυτοί του ουρανού ότι ουράνιο ήθελαν. Αφού τελείωσαν πήραν μικρά σπρει (από αντισηπτικά που είχαν τελειώσει) με τρεις τόνους του μπλε και ψέκασαν. Τα έργα τους!IMG_6562
Ο ουρανός
IMG_6563
και η θάλασσα.
Επεται συνέχεια για μίξεις χρωμάτων!

Advertisements
This entry was posted in Οι δραστηριότητές μας. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s