Χριστούγεννα! Ωρα για δώρα!!!

Πριν μεταμορφωθούμε όλοι-γονείς, γιαγιάδες, νονοί, θείοι- σε Αη-Βασίληδες, ας ρίξουμε μια ματιά στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Δέσποινας Καρπούζα -ψυχολόγου, ψυχοθεραπεύτριας. agios1
Χριστούγεννα ….ώρα για δώρα!
«Τι δώρο θα κάνω φέτος στο παιδί μου;» «Θα τα καταφέρω άραγε να είμαι ένας καλός γονιός και να του πάρω αυτό που θέλει;»
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που βασανίζουν τους γονείς την περίοδο των γιορτών. Τα Χριστούγεννα ,λοιπόν, πλησιάζουν ,τα παιδιά ήδη «φαντασιώνονται» τη στιγμή που ο Άγιος Βασίλης θα τους φέρει τα δώρα που του ζητάνε με το γράμμα τους και δυστυχώς, πολλοί γονείς «υποφέρουν» από σκέψεις και ενοχές ….
Τι σημαίνει όμως δώρο; Ποιο είναι το καλύτερο δώρο για ένα παιδί;
Αναμφισβήτητα, όταν ένα παιδί μιλάει για δώρο έχει στο νου του κάτι υλικό ,μεγάλο και καλυμμένο από ένα εντυπωσιακό περιτύλιγμα !Κάτι που θα εντυπωσιάσει το ίδιο αλλά και τους συνομηλίκους του.
Συγκεκριμένα, στην προσχολική ηλικία ( 4-6 ετών) τα παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν ακόμη αφηρημένες έννοιες όπως η αγάπη , η τιμωρία ,η επιβράβευση ,το δώρο κ.α. Όταν, λοιπόν, κανείς αναφέρεται σε τέτοιες έννοιες είναι σημαντικό να συνδέει το λόγο του με κάτι συγκεκριμένο και πρακτικό προκειμένου να βοηθήσει ένα παιδί αυτής της ηλικίας να συλλάβει μια αφηρημένη έννοια πχ αγάπη δείχνουμε σε κάποιον με μια αγκαλιά.
Δυστυχώς, συχνά οι γονείς συνδέουν τις αφηρημένες έννοιες μόνο με υλικά αγαθά .Μ αυτόν τον τρόπο τα παιδιά αγνοούν ότι ένα δώρο μπορεί να είναι κι ένα φιλί ή μια οικογενειακή εκδρομή ή όμορφα λόγια ο ένας στον άλλον !Μαθαίνουν να περιμένουν μόνο κάτι υλικό ως δώρο- επιβράβευση και όταν το στερούνται, γεμίζουν θυμό, λύπη, απογοήτευση..Το ίδιο ακριβώς νιώθουν οι γονείς ,όταν αδυνατούν να προσφέρουν στο παιδί τους το δώρο που αυτό τους ζητάει…
Καιρός για αλλαγές… Ας αποτελέσουν τα φετινά Χριστούγεννα αφορμή ώστε οι ενήλικες να προσφέρουν στα παιδιά δώρα των οποίων η αξία δεν καθορίζεται από την τιμή τους, το μέγεθός τους ή την απαίτηση των παιδιών για την αγορά του συγκεκριμένου πράγματος .Η αξία ενός δώρου προσδιορίζεται από την πραγματική του χρησιμότητα σ ένα παιδί .πχ τι διαφορετικό έχει να προσφέρει ένα ακριβό αεροπλανάκι από ένα πιο φτηνό; Τι λιγότερο έχει να προσφέρει μια οικογενειακή εκδρομή στο χωριό απ’ ότι ένα μεγάλο κουκλόσπιτο; Παρακάτω σας παραθέτω μερικές ιδέες για «ουσιαστικά» δώρα….
· Παιχνίδια που ευνοούν την ομαδικότητα-συνεργασία(επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ ,κατασκευές, κ.α)
· Παιχνίδια που ευνοούν την έκφραση συναισθημάτων, τη φαντασία (πολεμικά παιχνίδια ,κουκλόσπιτα ,σούπερ ήρωες, είδη ζωγραφικής, λούτρινα ζωάκια)
· ΟΧΙ σε παντώς τύπου ηλεκτρονικά παιχνίδια
Και μερικά «ανέξοδα» δώρα…
· Αγκαλιές
· Φιλιά
· Οικογενειακές δραστηριότητες (εκδρομή, μαξιλαροπόλεμος, πάρκα δραστηριοτήτων, κ.α)
· Όμορφα λόγια ο ένας στον άλλον
· Οικογενειακό τραπέζι
Να θυμάστε !! Ένα παιδί μεγαλώνοντας θα θυμάται περισσότερο τον δημιουργικό χρόνο που περνούσε με την οικογένειά του παίζοντας ή μιλώντας παρά το κάστρο που του αγόρασαν οι γονείς του κάποια Χριστούγεννα !Αυτό που έχει τελικά αξία είναι η χαρά που διαρκεί στο χρόνο και όχι τόσο η χαρά της στιγμής!!
Βέβαια, για να αλλάξουν τα παιδιά συνήθειες πρέπει πρώτα ν’ αλλάξουν συνήθειες οι γονείς! Χρειάζεται οι ενήλικες να αρχίσουν να προσφέρουν ο ένας στον άλλον, αντίστοιχα ,ουσιαστικά δώρα. Οι γονείς αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους. Επομένως, αν αυτοί οι ίδιοι δεν εφαρμόζουν πρώτοι όλα τα παραπάνω, τότε είναι μάταιο να ζητάνε κάτι τέτοιο για τα παιδιά τους…
Καλά Χριστούγεννα!
Καρπούζα Δέσποινα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
1458541_609045035818315_1506708543_n
«Το καλύτερο δώρο για το παιδί σου ονομάζεται: ΧΡΟΝΟΣ με τους γονείς του!»

Advertisements
This entry was posted in Για γονείς και όχι μόνο!. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s