«Μα γιατί δε μ’ακούει;»

Ενα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που μπορεί να ενδιαφέρει γονείς και εκπαιδευτικούς, σε ελεύθερη μετάφραση από τη σελίδα: http://notjustcute.com/2014/09/10/six-ways-youre-unintentionally-telling-kids-not-to-listen/

Youre-Telling-Kids-Not-to-Listen

6 τρόποι που χρησιμοποιούμε -ακούσια- για να μη μας ακούνε τα παιδιά μας!

1. Το κάνουμε να ακούγεται προαιρετικό!!!

Πολλές φορές όταν ζητάμε κάτι από τα παιδιά μας το κάνουμε να ακούγεται σαν επιλογή. «Θέλεις να φας βραδινό;» ή «Θα μαζέψεις τα παπούτσια σου μετά,  έτσι;» Ως ενήλικες ξέρουμε πότε κάτι που ζητάμε είναι στ’ αλήθεια προαιρετικό και πότε όχι, τα παιδιά όμως δεν το γνωρίζουν. Γι’ αυτό οι εντολές  πρέπει να δίνονται χωρίς δικαίωμα επιλογής! Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να φωνάζουμε ή να είμαστε αγενείς. Στην πραγματικότητα, έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα σε εντολές που τους δίνονται με θετικό και ήρεμο τρόπο. Ετσι, αντί για τα αμφίθυμα μηνύματα, δοκιμάστε…»Πρέπει να έρθεις για φαγητό τώρα», ή «Σε παρακαλώ να μαζέψεις τα παπούτσια σου! Σ’ ευχαριστώ!»

2. Δημιουργούμε τη λάθος εικόνα!!!

Οπως αναφέρθηκε παραπάνω τα παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα  όταν οι οδηγίες και οι εντολές δίνονται με θετικές λέξεις. Αυτό λέγεται :«Πες αυτό που θέλεις να δεις!». Αν οι οδηγίες που δίνουμε «ζωγραφίζουν» μια νοητική εικόνα διαφορετική από αυτήν που θέλουμε να δούμε, ή δεν είναι ξεκάθαρες, είναι πιθνόν τα παιδιά να καταλάβουν λάθος τις οδηγίες μας.

Ορίστε ένα παράδειγμα: «Μην κουνιέσαι στην καρέκλα σου!» Η οπτική εικόνα που δημιουργείται είναι αυτή κάποιου να κουνιέται στην καρέκλα του! Αντί για αυτό, «Βεβαιώσου ότι κάθεσαι καλά στην καρέκλα σου, τα πόδια σου ακουμπούν στο πάτωμα και τα μάτια σου κοιτάζουν αυτόν που μιλά! …….». Η  εικόνα που περιγράφουν οι λέξεις είναι αυτή που θέλουμε να δούμε. Ετσι υπάρχει λιγότερο μπέρδεμα ανάμεσα σε αυτό που θέλουμε να δούμε και σε αυτό που λέμε!

3. Αποφεύγουμε την οπτική επαφή!

Οι ενήλικες συνήθως είμαστε αποσχολημένοι! Αλλά όταν δε βρίσκουμε το χρόνο να χαμηλώσουμε στο επίπεδο του παιδιού όταν του μιλάμε, είναι μάλλον πιθανόν ότι το παιδί δε θα λάβει υπ’ όψιν του αυτά που του λέμε. Δε είναι επιλογή τους πάντα  να μας αγνοούν, είναι ότι δεν μας πρόσεξαν καλά! Ας μείνουμε ακίνητοι, ας χαμηλώσουμε, ας κοιτάξουμε τα παιδιά στα μάτια και ίσως εκπλαγούμε από την προσοχή που μπορεί να λάβουμε!

4. Λέμε πολλά!!!

Τα μικρά παιδιά πολλές φορές δυσκολεύονται να ακολουθήσουν πολλαπλές οδηγίες που δίνονται ταυτόχρονα. (Βάλε τα παπούτσια σου, βάλε μπουφάν, πάρε την τσάντα σου και μπες στη σειρά!). Οταν βλέπουμε ότι τα παιδιά δεν ακολουθούν τις οδηγίες μας, ίσως να είναι σημάδι ότι πρέπει να δίνουμε μία ή το πολύ δυο οδηγίες κάθε φορά! Αυτό σημαίνει να κατεβάσουμε λίγο τους ρυθμούς και να κάνουμε μια παύση μετά από κάθε οδηγία και να δίνουμε χρόνο στο παιδί να την εκτελέσει.  Επίσης μπορεί κάποιες φορές να σημαίνει ακόμα ότι ευγενικά ζητάμε από το παιδί να μας επαναλάβει την οδηγία ώστε να είμαστε σίγουροι ότι την άκουσε!

5. Ξεχνάμε την επαφή!!!

Εμείς οι ενήλικες  είμαστε «εκτελεστές». Κάνουμε συνέχεια πράγματα, ξυπνάμε, πάμε κατ’ευθείαν στη δουλεά μας… Αλλά όταν θέλουμε τα παιδιά μας να μας ακούσουν, εκείνα θέλουν πρώτα να ξέρουν ότι νοιαζόμαστε γι αυτά. Εκτός από την οπτική επαφή αυτό σημαίνει ακόμα να δώσουμε σημασία σε αυτό που νιώθουν («Καταλαβαίνω ότι αισθάνεσαι….») και να χρησιμοποιήσουμε το χιούμορ ή και τα παραμύθια ώστε να έρθουμε κοντά τους!

6. Δεν είμαστε συνεπείς!!!

Τα λόγια στερούνται σημασίας όταν εμείς στερούμαστε πράξεων!!! Οταν βάζουμε όρια (η μπάλλα επιτρέπεται έξω από το σπίτι) αλλά επιτρέπουμε στα παιδιά να τα αγνοήσουν, θα συνεχίσουν να αγνούν κι εμάς! Κάθε φορά που θέτουμε όρια τα παιδιά θα προκαλούνται (να τα ξεπεράσουν). Οταν λέμε κάτι  («Πλένουμε τα δόντια κάθε βράδυ»), πρέπει να σιγουρευτούμε ότι αυτό θα τηρείται , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε σκληροί και αυταρχικοί! . Οταν θα πούμε «Απογορεύεται να σκαρφαλώνεις στο τραπέζι», πρέπει να απομακρύνουμε το παιδί κάθε φορά που πηγα’ινει να σκαρφαλώσει σε αυτό!
Βοηθητικές οι συμβουλές για τα παιδιά μας στο σπίτι αλλά και για τα παιδιά μας στην τάξη!!!

Advertisements
This entry was posted in Για γονείς και όχι μόνο!. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s